Lundehund

  • Maść: szara, czarna lub ruda z białym nalotem
  • Waga: do 15 kg
  • Wzrost: 33-40 cm
  • Szkolenie: zwykłe

 

Lundehund został wyhodowany, aby polować na maskonury. Ptaki te mają swoje gniazda na urwiskach skalnych, do których lundehund docierał bez problemu. Rasa ta została uznana w 1943 roku.

Łapy lundehunda mają dwa dodatkowe palce (tzw. wilcze pazury), które ułatwiają wspinaczkę. Uszy mogą się składać i zamykać w razie potrzeby (głównie po to, by nie dostawała się do nich ziemia), ponieważ ich chrząstka jest przedzielona lekką bruzdą.

Współcześnie lundehundy są już rzadkością, ponieważ maskonury zostały objęte ochroną.

lundehund